Στοίχημα: Η απόσταση από τη διασκέδαση στην εξάρτηση

Στοίχημα: Η απόσταση από τη διασκέδαση στην εξάρτηση

exartisti_ston_tzogo_betpicksΚάποιοι ισχυρίζονται ότι στον τζόγο η απόσταση από τη διασκέδαση στην εξάρτηση δεν είναι ευδιάκριτη. Ορισμένοι τη διανύουν πολύ γρήγορα και δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Γι’ αυτό το παιχνίδι χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει, έστω για λίγο στη ζωή τους, να διασκεδάζουν τζογάροντας. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που παίζουν καθημερινά, όπως και κάποιοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα τυχερά παιχνίδια.

Στη σύγχρονη εποχή όπου το διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για να παίξετε, όπου κι αν βρίσκεστε, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Και η διασκέδαση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε εθισμό, που είναι βέβαιο ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το βασικό κίνητρο στον τζόγο είναι η δυνατότητα του παίκτη να χαρεί κερδίζοντας χρήματα. Το ρίσκο και η προσμονή διεγείρουν τις αισθήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψυχική ευφορία τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Οταν αυτή πάψει να υπάρχει, τότε και ο παίκτης πρέπει να πάρει τα μέτρα του.

Ο τζόγος στην αρχαιότητα

Η ιστορία του τζόγου ξεκινάει ακόμη και 3000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, σύμφωνα με πηγές της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επηρεάσει και κορυφαίους λογοτέχνες, σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Οι λοταρίες εμφανίστηκαν στην Αγγλία το 1566, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελισάβετ Α’. Τότε ιδρύθηκε η πρώτη και μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το κράτος.

Ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στον τζόγο και το ανέδειξε στο μυθιστόρημα «Ο Παίκτης». Είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που έχει περιγράψει τόσο ξεκάθαρα τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Το έργο δημοσιεύθηκε το 1866 και γράφτηκε υπό την πίεση των πιστωτών του μέσα σε ένα μήνα. Πρόκειται για ένα «μνημείο» στη λογοτεχνία, κυρίως για τον τρόπο που προσέγγισε την καταστροφή ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στοίχημα-Εξάρτηση: Η εμφάνιση της

Οπως αναφέραμε και παραπάνω η ενασχόληση με τον τζόγο ξεκινάει ως διασκέδαση. Αν τυχόν γίνεται σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε πάθος και να γίνει εθισμός. Τα όρια είναι ξεκάθαρα, ωστόσο ο παίκτης είναι εφικτό να συνεχίζει τη ζωή του σε κανονικούς ρυθμούς (σπίτι, δουλειά, οικογένεια) και ταυτόχρονα να είναι εξαρτημένος από τον τζόγο. Να μην μπορεί δηλαδή να τον βγάλει από την καθημερινότητά του.

Οταν κάποιος έχει ως μοναδική διέξοδο τα τυχερά παιχνίδια, είναι πιθανό να μην σκέφτεται τίποτα άλλο. Ταΐζει σταθερά τον εθισμό του, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να αποδειχτεί καταστροφικός στη ζωή του.

Ο παίκτης που είναι εθισμένος θα χάσει γρήγορα και θα ψάξει το ίδιο γρήγορα να βρει χρήματα για να ξαναπαίξει. Είναι ικανός ακόμη και να εξαπατήσει αγαπημένα του πρόσωπα, για να καλύψει αυτή την ανάγκη του. Γι’ αυτό το περιβάλλον του παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την προστασία του. Πρέπει και επιβάλλεται να τον βοηθήσει.

Τι σημαίνει διασκέδαση;

Κάποιοι αναρωτιούνται αν όντως υπάρχει διασκέδαση στον τζόγο. Η απάντηση είναι «ναι, υπάρχει», όταν κάποιος ασχολείται περιστασιακά. Ενας άνθρωπος που απολαμβάνει τη ζωή, είναι βέβαιο ότι έχει κι άλλες καθημερινές ασχολίες. Αθλητισμός, κινηματογράφος, θέατρο, φίλοι, οικογένεια, κοινωνικές συναναστροφές.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός που δεν ασχολείται σε καθημερινή βάση, ονομάζεται «κοινωνικός παίκτης». Ποντάρει από τα χρήματα που περισσεύουν στον προϋπολογισμό του, δεν ανοίγεται και επιλέγει συγκεκριμένες στιγμές, όπως για παράδειγμα την Πρωτοχρονιά.

Είναι ο ίδιος που παίζει περιστασιακά στοίχημα και κάνει σπάνιες επισκέψεις με τους φίλους του σε καζίνο. Θα πάει πραγματικά για διασκέδαση με την παρέα του, θα πιει το ποτό του και δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με το αν κέρδισε ή έχασε. Δεν είναι άλλωστε το ζητούμενο. Αυτός ο παίκτης, πέρα από κοινωνικός, είναι και ψυχικά υγιής.

Προγράμματα απεξάρτησης

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος τον εθισμό του στον τζόγο είναι μέσα από συγκεκριμένα ειδικά προγράμματα για στοίχημα-εξάρτηση. Υπάρχουν τα ακόλουθα κέντρα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Είναι το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ (Χαρβούρη 1, Τ.Κ. 11636, Αθήνα /Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-9237777 & 210-9215776), η Γραμμή Βοήθειας (ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ: 1114), το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ξενίας 20, Τ.Κ. 11528/Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-7757692 & 210-7753240), η ΜΕΘΕΞΙΣ (Λαγκαδά 196, Τ.Κ. 56430 / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313-324653) κ.α.


Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκό χάντικαπ

Μία από τις αγορές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος είναι τα χάντικαπ. Αυτά διαχωρίζονται σε ευρωπαϊκό και ασιατικό. Εδώ θα ασχοληθούμε με το ευρωπαϊκό χάντικαπ

Διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα: Η εξέλιξη

Το online betting στην Ελλάδα βρίσκεται σε χρονιά ενηλικίωσης. Ήταν το 2000 που άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Η σημασία του υπεύθυνου παιχνιδιού στο διαδίκτυο

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τη συμμετοχή ενός ατόμου σε τυχερά παιχνίδιαστο διαδίκτυο και όχι μόνο…

Alexa.com