Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που αντιμετωπίζαμε τις διαφημίσεις των στοιχηματικών σάιτ με αρκετή καχυποψία. Στη σημερινή εποχή ο επαγγελματικός αθλητισμός με τον τζόγο έχουν αποκτήσει πολύ στενότερη σχέση. Οι κορυφαίες πλατφόρμες στοιχήματος είναι πλέον χορηγοί στις φανέλες των ομάδων.
Παλαιότερα έκαναν αίσθηση και οι ιστορίες των ποδοσφαιριστών που είχαν πρόβλημα εθισμού με τον τζόγο. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία είδαμε αρκετά γνωστά πρόσωπα που μίλησαν ανοιχτά για την εξάρτησή τους. Τον τελευταίο καιρό τέτοιου είδους ιστορίες δεν προκαλούν έκπληξη. Είναι πλέον μια συνήθεια…
Ο Μάθιου Εθέρινγκτον είναι από τα πιο πρόσφατα ακραία παραδείγματα. Ο πρώην παίκτης της Στόουκ Σίτι και της Γουέστ Χαμ αποκάλυψε κάποια στιγμή ότι έχασε 1,5 εκατ. λίρες. Η συνέπεια ήταν να χωρίσει με τη γυναίκα του. Η ψυχαγωγία έγινε εθισμός. Έγινε εφιάλτης. Μπήκε σε κλινική απεξάρτησης αλλά δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε φυσικά ο τελευταίος. Η λίστα των εθισμένων στον τζόγο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών συνεχώς μεγαλώνει.
Το bullying των μπουκ
Οι επιπτώσεις που είχε ο Εθέρινγκτον λόγω των χρεών που δημιούργησε ήταν σκληρές. Από τις απρόσμενες επισκέψεις των πιστωτών του στις προπονήσεις της ομάδας του, μέχρι τις συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον. «Ήταν μια περίοδος που δεν μπορούσα να επωμιστώ καμία ευθύνη. Έλεγα ψέματα στην οικογένειά μου. Είχα φτάσει στο σημείο να ποντάρω πολύ μικρά ποσά, νομίζοντας ότι θα κερδίσω εκατομμύρια» είχε δηλώσει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής στους «Times» του Λονδίνου.
Βέβαια, η περίπτωση του Εθέρινγκτον δεν ήταν η μοναδική, ειδικά στην Πρέμιερ Λιγκ. Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αθλητών που έγινε γνωστή το 2014, το 6,1% των μελών τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον τζόγο. Ήταν συνολικά 350 αθλητές ποδοσφαίρου και κρίκετ που μετείχαν στην έρευνα παραχωρώντας εμπιστευτικές συνεντεύξεις.
Το άλλο σημαντικό συμπέρασμα που βγήκε από τη συγκεκριμένη έρευνα ήταν το εξής: Όσοι παίκτες είναι επιρρεπείς στον στοιχηματισμό, είναι πιο πιθανό να χειραγωγήσουν ένα παιχνίδι. Αμέτρητα τα παραδείγματα και σε αυτή την περίπτωση στην Αγγλία.
Επώνυμοι αθλητές τζογαδόροι: Θέμα νοοτροπίας
Ο σημερινός τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Νίκος Νταμπίζας είχε δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη πριν μερικά χρόνια για τον τζόγο. Είχε πει μάλιστα ότι τον καιρό που έπαιζε στη Νιουκάστλ, έβλεπε τους παίκτες στο Νησί να παίζουν παραδοσιακά στοίχημα. Όσοι έμεναν εκτός από την αποστολή της ομάδας τη μέρα του αγώνα, κατέληγαν σε ένα πρακτορείο. Σχεδόν δεν τους ενδιέφερε το παιχνίδι, όσο σοβαρό κι αν ήταν. Προτιμούσαν να ποντάρουν τα χρήματά τους. «Είναι μέσα στην κουλτούρα τους, είναι η νοοτροπία τους τέτοια» είχε πει τότε ο «Ντάμπι».
Οι περιπτώσεις των Ρούνεϊ και Οουεν
Στην έρευνα του 2014 που αναφέραμε προηγουμένως, προέκυψε ότι το 4% των ποδοσφαιριστών στην Αγγλία παίζουν καθημερινά στοίχημα. Σε ποσοστό 67% ποντάρουν κάθε μήνα. Γι’ αυτό κάποια στιγμή η ομοσπονδία αποφάσισε την απαγόρευση του τζόγου στους επαγγελματίες παίκτες.
Η λίστα πάντως με εκείνους που έχουν πρόβλημα με τον τζόγο από μικρή ηλικία είναι ατελείωτη. Ο Γουέιν Ρούνεϊ που αγωνίζεται πλέον στην Ουάσινγκτον και έχει προβλήματα τελευταία με το αλκοόλ, είναι από τους πιο μανιώδεις τζογαδόρους. Υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό με τον πατέρα του και τον θείο του.
Ο Μάικλ Οουεν είχε πρόβλημα εξάρτηστης με τον τζόγο. Κάποια στιγμή είχε αποκαλύψει ότι στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που μετείχε με την Αγγλία, στα ημίχρονα των αγώνων άνοιγε το κινητό του για να δώσει εντολές σε φίλους του να ποντάρουν μεγάλα ποσά σε ιπποδρομίες.
Επώνυμοι αθλητές τζογαδόροι: Σχέση αλληλεξάρτησης
Οι Επώνυμοι αθλητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον τζόγο είναι όλο και περισσότεροι και μάλιστα υπάρχει αύξηση με ταχύτατο ρυθμό, την ώρα που οι στοιχηματικές πλατφόρμες παίζουν παντού: Στην τηλεόραση, στο δρόμο, στο γήπεδο, ακόμη και στις φανέλες των συλλόγων. Όσο πιο μεγάλη είναι μια ομάδα, τόσο πιο βαρύ το όνομα του χορηγού.
Ο τζόγος είναι ξεκάθαρο ότι έχει εισβάλλει στον επαγγελματικό αθλητισμό και μεταξύ τους υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης. Παρά τα μέτρα που έχουν πάρει κατά καιρούς και τις προφυλάξεις που προσπαθούν να πάρουν οι λίγκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν να πάνε με τη νέα πραγματικότητα. Είναι αναπόφευκτο.